Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πάτερ, άφες αυτοίς· ου γάρ οίδασι τι ποιούσι»!..


«Πάτερ, άφες αυτοίς· ου γάρ οίδασι τι ποιούσι»!..

Σήμερα που ολόκληρος ο ορθόδοξος ελληνικός λαός ακολουθεί μετά φανών και λαμπάδων τον Επιτάφιο του Κυρίου, ας προβληματιστούμε όλοι μας πού πάει ο τόπος και ας θυμηθούμε τις δύο τελευταίες λέξεις που είπε ο Ιησούς πάνω στον Σταυρό: «Διψώ» και «Τετέλεσται»!.. Τι περίεργο!.. Και οι δύο λέξεις ήσαν ελληνικές!...

ΜΕΓΑΛΗ Παρασκευή σήμερα!.. Οι καμπάνες όλων των ορθοδόξων χριστιανικών ναών ηχούν πένθιμα, ενώ πλήθος λαού συρρέει από το πρωί στις εκκλησίες για να στολίσει τον Επιτάφιο!.. Κάπου εκεί, μέσα στη θλίψη και την όλη μελαγχολική ατμόσφαιρα ακούγεται η φωνή του ιερέα να αναγιγνώσκει δακρύβρεκτος το ευαγγέλιο και να λέει: 
«…Μετά τούτο ειδώς ο Ιησούς ότι πάντα ήδη τετέλεσται, ίνα τελειωθή η γραφή, λέγει· Διψώ. σκεύος ούν έκειτο όξους μεστόν· οι δε πλήσαντες σπόγγον όξους και υσσώπω περιθέντες προσήνεγκαν αυτού τώ στόματι. ότε ούν έλαβε το όξος ο Ιησούς είπε· Τετέλεσται, και κλίνας την κεφαλήν παρέδωκε το πνεύμα.» 
Το καταλαβαίνω… Σήμερα η μέρα δεν προσφέρεται για καμία άλλη ανάλυση (πολιτική ή μη), παρά μονάχα στην μεγάλη σιωπή. Την βαθιά περισυλλογή και την άκρα ταπείνωση. 
«.. ήν δε ωσεί ώρα έκτη και σκότος εγένετο εφ' όλην την γην έως ώρας ενάτης, τού ηλίου εκλειπόντος, και εσχίσθη το καταπέτασμα τού ναού μέσον· και φωνήσας φωνή μεγάλη ο Ιησούς είπε· Πάτερ, εις χείράς σου παρατίθεμαι το πνεύμά μου· και ταύτα ειπών εξέπνευσεν…»
Σήμερα η μέρα δεν είναι ημέρα της χαράς. Είναι μέρα της βαθιάς μελαγχολίας. Και το βλέπουμε όλοι στα πρόσωπα των πιστών χριστιανών, που πηγαίνουν όλοι μαζί ν’ ακουμπήσουν ευλαβικά ένα λουλουδάκι πάνω στον Επιτάφιο του Κυρίου!.. Θα μας επιτρέψει, όμως, ο καλόπιστος αναγνώστης και η φίλη αναγνώστρια να καταθέσουμε τον δικό μας προβληματισμό για την άδικη επίθεση που δέχεται η Εκκλησία μας από ορισμένους οι οποίοι βάλλουν κατά του προσώπου του Ιησού, όταν ο ίδιος με τη θυσία Του πάνω στο Σταυρό έδειξε πόση αγάπη είχε για τον συνάνθρωπό του.
Ακόμη και την ώρα που τον σταύρωναν πάνω στον σταυρό σαν κακούργο και ληστή, αυτός μία κουβέντα ήθελε να πει:«Πάτερ, άφες αυτοίς· ου γάρ οίδασι τι ποιούσι»! Η ανεξικακία σε όλο της το μεγαλείο! Κι όχι μόνο!.. Ακόμη και την ώρα που τον χλεύαζαν όλοι όσοι έβλεπαν τον Χριστό σταυρωμένο , ο Ιησούς δεν είχε κανένα κακό λόγο να πει. Κανένα!.
«Είς δε των κρεμασθέντων κακούργων εβλασφήμει αυτόν λέγων· Ει σύ εί ο Χριστός, σώσον σεαυτόν και ημάς. Αποκριθείς δε ο έτερος επετίμα αυτώ λέγων· Ουδέ φοβή σύ τον Θεόν, ότι εν τώ αυτώ κρίματι εί; και ημείς μέν δικαίως· άξια γάρ ών επράξαμεν απολαμβάνομεν· ούτος δε ουδέν άτοπον έπραξε»!..
Προς τι, λοιπόν, αυτή η άδικη επίθεση στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, ακόμη και από Έλληνες, επειδή κάποιοι κύριοι στο παρελθόν, για δικούς λόγους, θέλησαν να εκμεταλλευτούν το όνομά Του και στο όνομα αυτό να διαπράξουν ακόμη και εγκλήματα (Σταυροφορίες, Ιερές Εξετάσεις, κλπ);
Τι φταίνε όλοι οι σημερινοί Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιατί κάποιοι κύριοι στο παρελθόν εκκοσμίκευσαν την Εκκλησία και την έκαναν Εξουσία σε άλλες χώρες, που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ελληνισμό; Για παράδειγμα, γιατί πρέπει να «απολογούνται» οι Έλληνες Χριστιανοί τι έκαναν οι «χριστιανοί» άλλων φυλών; Με την ίδια λογική θα πρέπει να απολογούνται και οι μουσουλμάνοι της Τουρκίας για τα λάθη των μουσουλμάνων των αραβικών χωρών, οι βουδιστές της Ινδίας για τα λάθη των βουδιστών της μακρινής Ασίας κ.ο.κ. (!!)
Οι Έλληνες αγαπούν και σέβονται τον Ιησού Χριστό!.. Τον λατρεύουν!.. Και ξέρετε γιατί; Διότι αγαπούσε με πάθος τους Έλληνες, για λόγους που εξηγούμε λεπτομερώς στην πληθώρα των βιβλίων που έχουμε γράψει για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία! Ακόμη και οι τελευταίες λέξεις που είπε στον σταυρό («Διψώ» και «Τετέλεσται») ελληνικές ήσαν!..
Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, ως Έλληνες, τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και είναι τόσα πολλά, που ο ελληνικός λαός δεν αντέχει την πολυτέλεια μιας νέας διχόνοιας ή ενός νέου εμφυλίου πολέμου. Περνάει ήδη τον δικό του Γολγοθά και σταυρώνεται καθημερινά, με όλα όσα βιώνει από την οικονομική κρίση, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα βρει τη δική του λύτρωση. Ας μην τον σταυρώνουμε άλλο. Αρκετά πια!..
Με σεβασμό και τιμή
 ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Μ. Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου