Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ* Μέρος Α΄ Του «Ανώνυμου» Ουράνιε Πατέρα Χαίρε Ουράνιε1 και Αόρατε Πατέρα,2 Μοναδικέ Εσύ και Αληθινέ μου Φίλε,3 Πατέρα

 

ΑΝΩΝΥΜΟΣ (ΠΟΙΗΤΗΣ), ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ* Μέρος Α΄











ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ*

Μέρος Α΄



Του «Ανώνυμου»



Ουράνιε Πατέρα


Χαίρε Ουράνιε1 και Αόρατε Πατέρα,2 Μοναδικέ Εσύ και Αληθινέ μου Φίλε,3 Πατέρα όλων4 και ποιητή της Οικουμένης.5 Χαίρε Θεέ μου Πολυέλεε6 και αγάλλου Πατέρα Εσύ Πολυεύσπλαχνε, 7 γιατί και αν ακόμη μοναχά ευλογημένο το όνομα Σου φαντάζει στη γη, αιώνια λατρευτό και ατέλειωτα δοξασμένο, είναι στους ουρανούς.

Ας γεννηθεί το θέλημα Σου το ζωντανό, Παντοκράτορα Θεέ μου,8 πάντοτε και παντού, έναντι του θελήματος ζωντανών νεκρών, για να δοξαστείς από έθνη και λαούς εις τους αιώνας των αιώνων.

Ευλογημένη η ημέρα Θεέ Γιαβχέχ9 και Βασιλιά μου,10 που θα αξιώσεις τα παιδιά Σου να παραδοθούν εξ ολοκλήρου σε Σένα, για να έρθει η βασιλεία Σου και να βιώσουν έτσι τα παιδιά Σου τη δόξα, αλλά και το μεγαλείο της δημιουργίας Σου. Να αφεθούν όλοι περήφανα κι εμπιστευτικά, σε Σένα και στο θέλημα Σου Μεγάλε,11 Ανεκτίμητε12 και Άφταστε Θεέ,13 για τη βασιλεία Σου να λάμψει και για τα παιδιά σου να υπάρξουν πάντοτε κοντά στο φως, με Αλήθεια, Αγάπη, ευτυχία, ειρήνη και χαρά και με πάσα αγνότητα αισθημάτων. Να υπάρξουν όλοι Μεγαλόχαρε Θεέ, 14 αιώνια και ασταμάτητα, με δύναμη αγνότητας στις σκέψεις, στα λόγια και στις πράξεις, για να τιμηθείς εξάπαντος από όλους Αναμφίλεκτε Πατέρα15 και Ανέκκλητε Θεέ. 16

Μακάρια η μέρα Λαμπρέ Πατέρα17 και Μεγαλόπρεπε Θεέ,18 που θα βοηθήσεις τα παιδιά Σου, να εμπιστευτούν τον εαυτό τους αρκετά και να πιστέψουν σε Σένα αληθινά, με απόλυτη εμπιστοσύνη. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, για τυφλή υπακοή και υπηρεσία Άναρχε19 και Ατέλειωτε Θεέ,20 για να αναμορφώσουν έτσι το αρχαίο κάλλος και να υπάρξουν όμοιοι Σου.

Να πιστέψουν αρκετά σε Σένα, Άγιε Πατέρα21 κι Απίστευτε Θεέ,22 για να τα νικήσουν όλα μέσα στη δημιουργία Σου, με γνήσια, άνευ όρων και αθώα, αληθινή, ανιδιοτελή, ανόθευτη και ατέρμονη Αγάπη.

Να πιστέψουν αναμφίβολα σε Σένα Παντοδύναμε Θεέ,23 για να συγχωρέσουν αλλά και να συγχωρεθούν από όλα και όλους.


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

*Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε μέσω του «φέιζμπουκ» στην διαδικτυακή κοινότητα των φίλων αναγνωστών/τριών μας την ενδιαφέρουσα θεολογικο-ποιητικήν συγγραφήν του «Ανώνυμου» προσωπικού μας φίλου, μέσα στο γενικό συγγραφικό πλαίσιο της «ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ», τα οποία μερικά αποσπάσματα και ποιήματα έχουν ήδη για πρώτη φορά αναρτηθεί απο το Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ» στην ετικέτα «ΑΝΩΝΥΜΟΥ». Η οποία ποιητική και συγγραφική συλλογή του περιλαμβάνεται σχεδόν απο εικοσιπέντε σελίδες.

Εξ ανάγκης θα συνεχίσω να ανεβάζω ενδιαφέροντα μέρη και τινά γοητευτικά αποσπάσματα. Οι αριθμοί που παρεμβάλουν ανάμεσα στα γράμματα είναι παραπομπές. Ευχαριστώ τον «Ανώνυμο» φίλο μου για την εμπιστοσύνη. (π.ν.)

ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΜΕΡΟΣ Γ΄)





ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ*

Μέρος Γ΄

Του «Ανώνυμου»

Μία ψυχή αλλά οικουμενική, Πάνσοφε* Πατέρα42 κι Αγαθοεργέ* Θεέ,43 που να υπάρχει πάντοτε μόνο με πίστη, φως, Αγάπη, Αλήθεια, Λόγο, νηστεία και προσευχή. Εκεί όπου, όλοι ενωμένοι Ακατανόητε* Φίλε44 και Ακατάληπτε* Πατέρα,45 αλλά Έμπιστε* Θεέ46 κι απαρτίζοντας μία ψυχή, θα συνεργαστούν αρμονικά με όλες τις υπάρξεις Αμόλυντε* Πατέρα,47 θα βιώσουν όλα τα επίπεδα συνείδησης Παγκαλόμορφε* Θεέ48 και θα επικοινωνήσουν σεβάσμια με όλα τα ίδια, για να τιμήσουν τη Μητέρα Φύση Απερινόητε* Πατέρα,49 να απολαύσουν την ασταμάτητη τελειότητα Αμέθεκτε* Θεέ*50 και να χαρούν το μεγαλείο της ενωτικής συνείδησης της Δημιουργίας σου, Αληθινέ Πατέρα51 κι Αυτεξούσιε* Θεέ.52

Μία ψυχή αλλά αδιαίρετη, Ανεξίκακε* Πατέρα53 και Πάναγνε* Θεέ,54 που να λειτουργεί αιώνια μόνο μέσα από το θέλημα Σου, για να αγγελθείς τιμητικά Πανίσχυρε* Πατέρα55 κι Αμερόληπτε* Θεέ,56 προτού αυτοαποκαλυφθείς μέσα στο μεγαλείο της Δημιουργίας Σου σαν θύελλα Αγάπης κι αφού δοξάσεις Φρουρέ Πατέρα57 και Φύλακα Θεέ,58 να δοξαστείς θριαμβευτικά από όλους σαν ο ένας και μοναδικός φίλος,59 Κύριος60 κι αληθινά τέλειος Θεός.61 Εκεί όπου, σαν δοξάσεις Άσπιλε* Θεέ μου,62 τα κορμιά θα μαρτυρούν την ύπαρξη σου, το μυαλό δε θα μπορεί πλέον να αρνηθεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός της οικουμενικής πραγματικότητας της ύπαρξης Σου, οι ψυχές θα χαίρονται και θα αγάλλονται Φιλάνθρωπε Εσύ63 κι Ελεήμονα* Θεέ,64 αλλά το εγώ θα απορρίπτει όσα ακούει, θα αρνείται όσα βλέπει, θα αντιπαλεύει, πολεμά και ανθίσταται, στην ωραιότητα της Αγάπης, μέσα από τη λαίλαπα της αυτοαμφισβήτησης κι αυταπάρνησης, Απρόσωπε* Πατέρα65 κι Απειρώνυμε* Θεέ.66

Να φανερωθείς ω ατέλειωτε Εσύ ωκεανέ της Αγάπης,67 για να τιμηθείς λατρευτικά σαν Αντάξιος Στοργικού Πατέρα68 και να δικαιωθείς πανηγυρικά από όλους Θεέ μου Λατρευτέ,69 σαν ο Ασύλληπτος* Δημιουργός.70

Άγια η ημέρα, Αξιέπαινε Πατέρα71 και Πανάγαθε* Θεέ,72 που θα φωτίσεις τα παιδιά Σου να τα αγαπήσουν όλα μέσα στη δημιουργία Σου, με τη φλόγα της ψυχής που λέγεται Αγάπη.

Να αγαπήσουν τους πάντες και τα πάντα, Δάσκαλε και Κύριε μου,73 έτσι απλά κι αθώα, χωρίς λόγο και προσπάθεια, σκέψη, όρια κι ανάγκη.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

ΠΗΓΗ: Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

*Σχόλιον δικό μας: Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε εξ αρχής μέσω του «φέιζμπουκ» στην διαδικτυακή κοινότητα των φίλων αναγνωστών/τριών μας την ενδιαφέρουσα θεολογικο-ποιητικήν συγγραφήν του «Ανώνυμου» προσωπικού μας φίλου, μέσα στο γενικό συγγραφικό πλαίσιο της «ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ», τα οποία μερικά αποσπάσματα και ποιήματά του έχουν ήδη, για πρώτη φορά αναρτηθεί απο το Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ», στην ετικέτα «ΑΝΩΝΥΜΟΥ». Προσεχώς θα αναρτηθούν και αυτά που μόλις διαβάζετε.
Η οποία ποιητική και συγγραφική συλλογή του περιλαμβάνεται σχεδόν απο εικοσιπέντε σελίδες. Εξ ανάγκης μάλλον φαίνεται ότι θα συνεχίσω να ανεβάζω εξ αρχής μέσω του «φέιζμπουκ» τα ενδιαφέροντα μέρη και τινά γοητευτικά αποσπάσματα. Έπειτα θα αναρτώνται και εις το Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ». Οι αριθμοί που παρεμβάλουν ανάμεσα στα γράμματα και τις λέξεις είναι παραπομπές του συγγραφέως. Ευχαριστώ θερμά τον «Ανώνυμο» φίλο μου για την εμπιστοσύνη ώστε να πρωτοδημοσιεύσω αποκλειστικά τις δημιουργίες του μέσα απ΄ τις φτωχές σελίδες μου.

Για συνεργασίες, κριτική και μελέτη προσωπικών σας κειμένων μη διστάσετε να μας αποστείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο panagiotisnounis@gmail.com


ΑΝΩΝΥΜΟΥ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΜΕΡΟΣ Β΄)



ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ*
Μέρος Β΄
Του «Ανώνυμου»

Να πιστέψουν ακλόνητα σε Σένα Ανυπέρβλητε Πατέρα24 και Πανάμωμε Θεέ,25 για να κάνουν τη σκέψη τους διαμαντένια ασπίδα και το λόγο τους πύρινη ρομφαία φωτός, για να κάψουν με τη φλόγα της Αλήθειας, να λάμψουν με τη φλόγα της Αγάπης και να φωτιστούν αλλά και να φωτίσουν με τη δύναμη του λόγου Σου, που ν’ ακουστεί διάπλατα και ως τα πέρατα της γης.

Εκεί όπου σαν εκφράσουν την Αλήθεια Σου Απρόσμενε Πατέρα26 και Απρόβλεπτε Θεέ,27 θα νιώσουν νικητές, σαν βιώσουν την Αγάπη Σου Αμίαντε Πατέρα28 και Άψογε Θεέ,29 θα νιώσουν θριαμβευτές και σαν μιλήσουν το λόγο σου Αναλλοίωτε Πατέρα30 και Πανδαμάτορα Θεέ,31 θα νιώσουν κατακτητές.

Να πιστέψουν αδιαμφισβήτητα σε Σένα Παναγιότατε Πατέρα32 και Άπειρε Θεέ,33 για να γίνει το θέλημα σου ο ναός των ονείρων τους, η επιθυμία Σου ο διαμαντένια πολύφωτος ουρανός των ονείρων της καρδίας τους κι Εσύ Πολύκροτε Θεέ μου,34 η άσβεστη φλόγα του ναού τους και το υπέρλαμπρο αλλά και μαγικό αστέρι τ’ ουρανού τους.

Να πιστέψουν αδιάσειστα σε Σένα Κραταιέ* Πατέρα και Θεέ, 35 για να σπάσουν τα δεσμά του χωροχρόνου, να καταργήσουν τα σύνορα και τα όρια αυτού, ούτως ώστε να γνωρίζουν τα πριν και τα μετά και να μαθαίνουν τα μέσα και τα έξω για όλα και για όλους.

Να πιστέψουν αληθινά σε Σένα Δίκαιε Θεέ,36 Πατέρα37 και Δημιουργέ,38 κι ερχόμενοι κατ’ εντολή Σου, αλλά με φλεγόμενα χέρια από την πύρινη φωτιά της Αγάπης σου, να τους υπηρετήσουν όλους σαν βοηθοί δούλου, βοηθοί σκλάβου, βοηθοί υπηρέτη και ταπεινοί σου αγγελιοφόροι με χέρια που να λυγίζουν ότι αγγίζουν και αν είναι σίδερα, να θεραπεύουν και αν είναι ασθενείς και να γιατρεύουν και ν’ αναστήνουν και αν είναι ψυχές, για να Σε αγγείλουν τιμητικά, να Σε φανερώσουν και να Σε δοξάσουν θριαμβευτικά, σαν τον Ένα και Μοναδικό Φίλο, Κύριο κι Αληθινά Τέλειο Θεό.

Να Σε τιμήσουν λατρευτικά σαν Αντάξιο Στοργικού Πατέρα39 και να Σε δικαιώσουν πανηγυρικά σαν Ασύλληπτο Δημιουργό, για να σε δοξάσουν έτσι στους αιώνας των αιώνων, μέσα από τη δόξα του μεγαλείου της Δημιουργίας σου.

Να πιστέψουν τυφλά σε Σένα, Καλοκάγαθε* Πατέρα40 και Θεέ,41 για να ενωθούν με όλους αδελφικά, συναποτελούντες την οικουμενική αδελφότητα, που να υπάρχει και να λειτουργεί μέσα από μία ψυχή.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

ΠΗΓΗ: Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

*Σχόλιον του Παν. Ν.: Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε εξ αρχής μέσω του «φέιζμπουκ» στην διαδικτυακή κοινότητα των φίλων αναγνωστών/τριών μας την ενδιαφέρουσα θεολογικο-ποιητικήν συγγραφήν του «Ανώνυμου» προσωπικού μας φίλου, μέσα στο γενικό συγγραφικό πλαίσιο της «ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ», τα οποία μερικά αποσπάσματα και ποιήματά του έχουν ήδη, για πρώτη φορά αναρτηθεί απο το Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ», στην ετικέτα «ΑΝΩΝΥΜΟΥ». Προσεχώς θα αναρτηθούν και αυτά που μόλις διαβάζετε.

Η οποία ποιητική και συγγραφική συλλογή του περιλαμβάνεται σχεδόν απο εικοσιπέντε σελίδες. Εξ ανάγκης φαίνεται θα συνεχίσω να ανεβάζω εξ αρχής μέσω «φέιζμπουκ» τα ενδιαφέροντα μέρη και τινά γοητευτικά αποσπάσματα. Έπειτα θα αναρτώνται εις το Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ». Οι αριθμοί που παρεμβάλουν ανάμεσα στα γράμματα και τις λέξεις είναι παραπομπές του συγγραφέως. Ευχαριστώ θερμά τον «Ανώνυμο» φίλο μου για την εμπιστοσύνη ώστε να πρωτοδημοσιεύσω τις δημιουργίες του μέσα απ΄ τις φτωχές σελίδες μου.

Για συνεργασίες και μελέτη προσωπικών κειμένων σας μη διστάσετε να μας αποστείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο 

panagiotisnounis@gmail.com




ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΜΕΡΟΣ Δ΄)



ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Μέρος Δ΄

Του «Ανώνυμου»

Να αγαπήσουν από τη Δημιουργία τόσα και όσα, τόσους και όσους, τόσο και όσο Εσύ αγαπάς Απρόσιτε* Πατέρα74 κι Ιερότατε* Θεέ,75 έτσι ώστε ότι περνά από τη σκέψη και το μυαλό, ότι βγαίνει από το στόμα, ότι γράφει και το χέρι αγγίζει κι ότι φυτεύεται στην καρδιά και τα μάτια βλέπουν κι ακούνε τα αυτιά, να είναι όλα δικό σου θέλημα, δική σου επιθυμία και δική σου έκφραση, Ανεξιχνίαστε* Σωτήρα76 κι Αμέτρητε* Θεέ77 κι όχι ποτέ το θέλημα ενός ζωντανού νεκρού.



Να φωτιστούν όλοι Ανεπανάληπτε* Πατέρα78 και Μακρόθυμε* Θεέ79 και σαν καιόμενη βάτος από την πυρφόρα σου Αγάπη, να θερμάνουν με φλόγα Αγάπης, να φωτίσουν με φλόγα Αλήθειας να διακονήσουν Πανσεβάσμιε* Θεέ,80 να προσφέρουν και να μοιραστούν τη γλυκύτητα, στοργικότητα, αβρότητα, συναισθηματικότητα, φιλικότητα, υπομονή, ενδιαφέρον, καλοσύνη και σεβασμό της ύπαρξης σου και να αγκαλιάσουν με την αγνότητα των συναισθημάτων σου, Καλοπροαίρετε* Πατέρα81 και Ατέκμαρτε* Θεέ.82

Να αγαπήσουν αρκετά Αθάνατε Πατέρα83 και Δυνατέ Θεέ,84 για να υπάρξουν συνειδησιακά και να βιώσουν Θεϊκά κι όχι ανθρώπινα, ζωικά και γήινα.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

ΠΗΓΗ: Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΜΕΡΟΣ Ε΄)

 





ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Μέρος Ε΄

Του «Ανώνυμου»



Να αγαπήσουν αθεράπευτα Πανάξιε* Πατέρα,85 Προστάτη και Θεέ86 και σαν αντάξια παιδιά σου, αλλά και ένδοξοι κληρονόμοι της βασιλείας σου, να μιλήσουν με φως, Αγάπη, Αλήθεια, πίστη, σοφία, γνώση και αρετή και να υπάρξουν με λόγο, νηστεία και προσευχή.  Να μην ποτέ ξαναθυμόσουν Αφιλονίκητε* Θεέ87 και να απολαύσουν με ευτυχία και χαρά, Πανύστατε* Πατέρα88 και Πανώριε* Θεέ,89 για να βιώσουν με ησυχία, ηρεμία, γαλήνη, ειρήνη και Αγάπη, τα της Δημιουργίας Σου Κύριε Εσύ των Όλων.

Να τα αγαπήσουν όλα και όλους, χωρίς όρους και ιδιοτέλεια Δέσποτα* και Θεέ μου,90 για να απελευθερωθούν από όλους, και ελεύθεροι, όπως και όσο ελεύθερους Εσύ τους έπλασες και τους είπες να είναι κι αφού τα νίκησαν όλα με τη δύναμη της καρδιάς, να επιστρέψουν σε Σένα Αδωναΐ,91 Κύριε, Ελωΐ, 92 Σαβαώθ.93  Να πετάξουν ελεύθερα και παραδεισένια πουλιά πλέον, πίσω σε Σένα Θεέ μου Παντογνώστη,94 σπίτι τους, κοντά Σου και σε ένα λησμονημένο πια Παράδεισο.  Εκεί όπου και αν ακόμη άγιο το ραντεβού Απρόσβλητε* Θεέ μου,95 Εσύ όμως πάντα θα περιμένεις για όλους Δικαιοκρίτη96 και Άξιε* Πατέρα,97για να τους συγχωρεθούν όλες οι αμαρτίες Απειράγαθε* Θεέ98 και να ενωθούν μαζί Σου, για να αναστηθούν έτσι από τους νεκρούς, Ασώματε* Πατέρα99 και Απέθαντε* Θεέ.100       

Να ενωθεί βιωματικά και άρρηκτα μαζί Σου το παιδί Σου, Αμάραντε* Πατέρα101 και Άχραντε* Θεέ102 και σαν παιδί της Αγάπης, Αλήθειας και φωτός, που πολύ καλά γνωρίζει ότι είναι, να θυμηθεί την ταυτότητα και ιδιότητα που Εσύ του κληροδότησες Γενναιόδωρε Πατέρα103 και Εύορκε* Θεέ104 και να υπάρξει όπως Εσύ τον πρωτόπλασες, πρωτοδημιούργησες και του είπες να είναι.  Να υπάρξει όπως ήθελες Πανευεργέτη Θεέ μου105 κι αυτό ακριβώς που Εσύ Δίκαιε Ηγεμόνα,106 του είπες να είναι: Θεός, ανάμεσα σε Θεούς.

Να ενωθούν όλοι σταθερά, συνειδητά κι ατελεύτητα μαζί Σου, Αιώνιε Πατέρα107 κι Απόλυτε* Θεέ108 και μέσα από τη βαθιά αφοσίωση προς Εσένα, να γίνουν το αυτό μαζί Σου, διότι είναι δικοί Σου Πλάστη και Θεέ μου109αφού είναι παιδιά Σου κι Εσύ δικός τους Πανάχραντε* Πατέρα110 και Μειλίχιε* Θεέ111 αφού είσαι μέσα τους, αλλά όμως ακόμη και Πατέρας τους.  Ένας Πατέρας Άφατος*, 112 Ανέκφραστος*, 113 Άμεμπτος*,114 πάντοτε τέλειος115 κι ατέλειωτα λατρευτός,116 διότι Εσύ είσαι η Αιώνια κι Απόλυτη Αλήθεια117 Πάνσεπτε* Θεέ μου,118το Φως το Αληθινό119 και η Ασύγκριτη Αγάπη120 και ως εκ τούτων και η Μοναδική Ανθρώπινη Λατρεία,121 Ίνδαλμα*122 και Ιδανικό*,123   Πανοσιότατε* Πατέρα124 και Άπαρτε* Θεέ.125


(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)


ΠΗΓΗ: Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΜΕΡΟΣ Στ΄)




ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ



Μέρος Στ΄

Του «Ανώνυμου»


Ωσαννά* σε Σένα, Ύψιστε* Θεέ,126 ψάλλουμε και τιμή σε Σένα Άρχοντα* Πατέρα και Δημιουργέ127 υμνούμε, γιατί εμάς τα παιδιά Σου σαν έπλασες, μετά Χερουβείμ και Σεραφείμ, Θεούς και Συνδημιουργούς μας έστεψες και σαν Αξιαγάπητος* Πατέρας,128 μας δίδαξες, αλλά και συνάμα όμως μας ορμήνεψες:
Ακούστε ω παιδιά του σύμπαντος.  Ακούστε με όλοι αγαπητά Μου παιδιά, παιδιά όλης  της οικουμένης:
Είστε παιδιά μου, γιατί Εγώ είμαι και υπάρχετε αγαπημένοι μου, μόνο επειδή σας αγαπώ.
Γι αυτό λατρέψτε Με παιδιά μου, αλλά ασταμάτητα, με όλο σας το σώμα, όλο σας το κύρος και όλο το μυαλό σαν τον Ένα και Μοναδικό σας Φίλο, Δάσκαλο, Κύριο κι Αληθινό Θεό,129 για να υπάρξετε όμοιοί Μου.  Όμοιοι πάντα κατ’ εικόνα και με ατέλειωτη καθ’ ομοίωση.
Εκεί όπου σαν δαμάσετε εαυτόν, πληρώσετε και συμπληρώσετε αυτόν, στο μικρόκοσμο και μακρόκοσμο της Δημιουργίας, τότε μοναχά είναι που η Αγάπη θα είναι ο άρτος και ο Λόγος αδιαμφισβήτητα το νερό.
Τότε μοναχά είναι που η ψυχή, ελεύθερη και σαν βασίλισσα πια, θα διαφεντεύει, θεοδρομεί και ποδηγετεί, μέσα στα ανεξερεύνητα μυστήρια, του συμπαντικού σας κόσμου.
Τότε μοναχά είναι που η ψυχή, δε θα υποφέρει ποτέ πια ξανά και θα βασιλεύσει σ’ ένα κορμί δούλου, σκλάβου, υπηρέτη και μαθητή αυτής, που από άγνοια σκοντάφτει, παραπατεί κι ολοένα πέφτει.
Τότε μόνο είναι παιδί μου, που θα πάψεις πια από άγνοια και μόνο να τρέφεις το δούλο, σκλάβο, υπηρέτη και μαθητή και το εγώ του συνέχεια να παινεύεις, έναντι μιας βασίλισσας κι αφέντρας του δικού σου ναού, που μόνο να συντηρείς γνωρίζεις και όλο να αγνοείς μπορείς.
Τότε μόνο είναι αγαπητό μου παιδί, που θα πάψεις πλέον, από άγνοια και μόνο, σε όλους γύρω σου μόνο λάθη να εντοπίζεις κι όλους αυτούς συνέχεια να κρίνεις, να απορρίπτεις και εσαεί* όλους πάντα να δικάζεις.
Τότε μόνο είναι αγαπημένε μου, που σαν δημιουργία, έργο και κομμάτι Μου, κομμάτι δικό Μου, κομμάτι από πάνω Μου, ίδιο κατ’ εικόνα, όπως ακριβώς ένα κομμάτι ψωμί ίδιο με το υπόλοιπο ψωμί, είναι που θα θυμηθείς ποιος είσαι, τι είσαι, γιατί είσαι και για ποιο λόγο είσαι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη.
Τότε μόνο είναι πολυαγαπημένε Μου, που δε θα ξεχάσεις ποτέ πια ξανά ποιος είσαι πλέον, γιατί αφού επιστρέψεις πίσω κοντά Μου κι ενωθείς και γίνεις ένα και το αυτό μαζί Μου, τότε μόνο είναι που θα έχεις ταυτότητα αλλά και ιδιότητα σίγουρα για να βιώσεις, συνειδητά, συνέχεια κι ασταμάτητα και να αναστηθείς έτσι από τους νεκρούς, για να υπάρξεις με ωραιότητα και τελειότητα, μέσα στην ομορφιά του αέναου κάλους της ψυχής. 
Εκεί όπου η ψυχή ήταν, είναι και πάντα αυτή θα είναι: αφέντρα του οίκου σου και ιέρεια του δικού σου ναού, βασίλισσα και κυρία του κάστρου σου και δασκάλα του δικού σου σχολειού, με ένα κορμί για δούλο, σκλάβο, υπηρέτη και μαθητή, που όλο κι αρνείται να υπακούσει και όλο αυτόν σηκώνει γιατί κάτω πέφτει συνεχώς, αφού νομίζει όλα πως γνωρίζει, γι αυτό και στης ψυχής το κάλεσμα αρνείται ανελλιπώς.  

Και δοξάστε Με αγαπητοί μου, αλλά ατελείωτα, με όλη σας τη ψυχή και όλη την καρδιά σαν τον ένα και Πραγματικό σας Φίλο και μοναδικό Αφέντη, Πατέρα και Δημιουργό,130 για να υπάρξετε πραγματικά αντάξια παιδιά Μου, αλλά κι αληθινά ένδοξοι κληρονόμοι της βασιλείας Μου.
Εκεί όπου η βασιλεία Μου, είναι η ατέλειωτη ευτυχία και χαρά, η πραγματική ησυχία, ηρεμία, γαλήνη και η αληθινή ειρήνη και Αγάπη, που συντελούν τελειότητα.  Την απόλυτη τελειότητα κι αληθινή πραγματικότητα, σε ένα αληθινά ωραιότατο Παράδεισο, για όλους εσάς παιδιά μου να βιώσετε.  Για όλους εσάς αγαπητοί μου, να απολαύσετε και να χαρείτε, έκπαγλη ομορφιά κι ατέλειωτη τελειότητα, στη Δημιουργία που ανήκετε και που φυσικά σας ανήκει.
Aλληλούια Αμήν Aλληλούια -- Aλληλούια Αμήν Aλληλούια -- Aλληλούια Αμήν Aλληλούια - Aλληλούια Αμήν Aλληλούια.

Ευχές, ευλογίες και προσευχές, για όλα τα παιδιά της γης για να υπάρξουν όπως πρωτοπλάστηκαν και πρωτοδημιουργήθηκαν κι Εσύ Πρωτομάστορα* Θεέ μου,131 Αρχιτέκτονα Δημιουργέ μου132 και Μόναγαπη* Κύριε μου133  τους είπες να είναι κι όχι όπως οι ίδιοι επέλεξαν, προτίμησαν και κατάληξαν αυτό που κατάληξαν να είναι.  Και όχι ποτέ όπως κατάντησαν, αυτό που κατάντησαν να είναι.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

ΠΗΓΗ: Ιστολόγιον «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ»

ΑΝΩΝΥΜΟΣ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΜΕΡΟΣ Ζ΄)

 




ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΑ 133 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ



Μέρος Ζ΄


Του «Ανώνυμου»


Σημείωση
Τα πιο κάτω διαβάστηκαν μετά το τέλος της προσευχής που εκφωνήθηκε.



Έτσι ψιθυριστά μπορούν,
τα σπλάχνα μιας καρδιάς
και της ψυχής τα σωθικά,
για σένα να προσευχηθούν
κι αγνά κι ειλικρινά,
για όλα αυτά να ευχηθούν.

Γιατί κάποιος σε αγαπά
κι αν ακόμη δε γνωρίζει,
ποιος είσαι και γιατί
και τι εσύ έχεις κάνει,
Αλήθεια σ’ όλη σου τη ζωή.




Οι ψίθυροι ψυχής π’ ακούστηκαν, με Αγάπη, στοργή, τρυφερότητα και ενδιαφέρον, από όλους αυτοί για να ακουστούν, είναι άγιες λέξεις και ο Λόγος του Ουράνιου Πατέρα και Θεού.  Γι αυτό,
·   Αν πιστεύεις είσαι κομμάτι Του, κομμάτι δικό Του, κομμάτι από πάνω Του, όπως ακριβώς ένα κομμάτι ψωμί ίδιο με το υπόλοιπο ψωμί και ίδιος κατ’ εικόνα τουλάχιστον, άνοιξε τότε την καρδιά σου όσο μπορείς και το βιβλίο αυτό άσε μέσα να χωρέσει, με κάθε λέξη Αγάπης Θεϊκής, π’ Αλήθεια σου προσφέρει.  Εάν αυτές οι λέξεις σε εμπνέουν αδελφή και αδελφέ, διάβασε και καλλιέργησε αυτές.  Γιατί έτσι είναι που θα δώσεις στον εαυτό σου, την ευκαιρία για πνευματική ανάνηψη και τις ελπίδες όλες, ώστε το όνομα σου να γραφτεί στο βιβλίο της ζωής του Αρνίου.  Κι αυτό φυσικά μόνο εάν καλλιεργήσεις την Αγάπη, με Λόγο, νηστεία και προσευχή, όπως πολύ καλά διδάχτηκες, συνέχεια για να κάνεις.

·   Αλήθεια όμως, αν δε συμφωνείς ποτέ μ’ αυτές και τίποτα δε σ’ αρέσει αλλά κι ούτε σε εμπνέει, τότε παράτησε αυτές.  Αγνόησε τα όλα παντελώς και πέταξε τα πάντα.  Γιατί χάνεις το χρόνο σου, ενέργεια πολύ περισσότερο και την ευκαιρία κάποιου από εσένα, κάτι ωραίο κι όμορφο, Αλήθεια για να πάρει.  Κι έτσι θα κάνεις χάρη στον εαυτό σου, σ’ αυτόν που θέλει να βοηθηθεί, αλλά ακόμη και σ’ αυτόν που τόσο έντονα προσπαθεί, τ’ αδέλφια του να βοηθήσει.    

·   Μην πολεμήσεις όμως αυτές και μην τολμήσεις ποτέ αυτές να σταματήσεις.  Γιατί μπορεί να μην εμπνέουν εσένα, αλλά σίγουρα εμπνέουν κάπου κάποιον άλλο.  Δεν μπορείς γιατί κανείς δε σου δίνει το  δικαίωμα αυτό, να αφαιρέσεις δηλαδή, κάποιου άλλου την  ευκαιρία για πνευματική ανάσταση, που πιθανόν να έχει με αυτές, γιατί έτσι πολεμάς το Θεό, τον εαυτό σου, την Αγάπη.


Κι εσύ αδελφή και αδελφέ,
π’ Αλήθεια επέλεξες
μ’ αυτά για να δουλέψεις,
έχεις πολλές ευχές
κι όλες μου τις προσευχές,
τ’ αποτέλεσμα σου να  ’ναι άγιο
και καθ’ όλα Θεϊκό.

Καλή τύχη σου εύχομαι λοιπόν,
μ’ αυτό που πρόκειται να κάνεις
και για όλους εμάς μ’ αυτό,
που ο Θεός πρόκειται,
σύντομα και θεαματικά
να προσφέρει και να δώσει,
να τιμήσει, να πληρώσει.



Σημειώσεις

Η “Οικουμενική Προσευχή” που ψιθυρίστηκε, αποτελείται από σχεδόν έξη σελίδες και 2543 λέξεις.

Η προσευχή ψιθυρίστηκε, γιατί φωτισμένος είναι που έγραψε κι αλήθεια έτσι
γι Αγάπη μίλησε:  “ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΑΝ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙ ΑΓΑΠΗ”




ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ, ΙΕΡΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α')




ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ

Ἑβδομαδιαῖο φυλλάδιο

Συντάκτης: Ἐπίσκοπος Ἰερεμίας

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

8. Γιά τήν Ἁγία Τριάδα (α)

1. Στά προηγούμενα μαθήματά μας ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός μᾶς εἶπε ὅτι ὑπάρχει Θεός, ἕνας καί τέλειος, πού ὅμως δέν μπορεῖ νά κατανοηθεῖ ἀπό ἐμᾶς τούς ἀνθρώπους. Αὐτός ὁ ἕνας καί μόνος Θεός, μᾶς εἶπε στήν συνέχεια ὁ ἅγιος, ἔχει Λόγο, γιατί δέν μποροῦμε νά νοήσουμε ἄ-λογο Θεό. Καί μᾶς ἀπέδειξε ὅτι ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ δέν εἶναι ἀφηρημένος λόγος, σάν τόν δικό μας τόν ἀνθρώπινο λόγο, ἀλλά εἶναι λόγος μέ ὑπόσταση καί εἶναι ἄναρχος καί ἀτελεύτητος, σάν τόν Θεό. Καί στό προηγούμενο μάθημά μας ὁ ἅγιος διδάσκαλός μας μᾶς εἶπε ὅτι ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ ἔχει Πνεῦμα, ὅπως ἄλλωστε καί ὁ δικός μας λόγος ἔχει πνεῦμα. Τό Πνεῦμα ὅμως τοῦ Θεοῦ, πού συνοδεύει τόν Λόγο καί τόν φανερώνει («τό συμπαρομαροῦν τῷ Λόγῳ καί φανεροῦν αὐτοῦ τήν ἐνέργειαν») ἔχει ὑπόσταση, ὅπως ὁ Ἴδιος ὁ Λόγος, καί εἶναι Θεός, ὅπως καί ὁ Λόγος. 

2. Ἔτσι, κατά τά προηγούμενα, μᾶς λέγει στό σημερινό μας μάθημα ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός, πιστεύουμε σέ ἕνα Θεό, μία ἀρχή ἄναρχη, ἄκτιστη καί ἀγέννητη καί ἀναλλοίωτη καί ἀτελεύτητη, ἀρχή, ἀπό τήν ὁποία ἔγιναν τά πάντα ὅσα ὑπάρχουν, ἀλλά ἡ ἀρχή αὐτή γνωρίζεται σέ τρεῖς τέλειες ὑποστάσεις. Οἱ ὑποστάσεις αὐτές εἶναι ἑνωμένες, χωρίς ὅμως νά συγχέονται ἡ μία μέ τήν ἄλλη, γιατί εἶναι χωριστές, ἄλλο πρόσωπο ἡ μία καί ἄλλο ἡ ἄλλη. Τό ὅτι ὅμως εἶναι χωριστές καί διάφορες oἱ θεῖες ὑποστάσεις δέν σημαίνει ὅτι εἶναι διηρημένες. Θά τό δεχθοῦμε αὐτό ὅπως μᾶς τό λέγει ὁ ἅγιος Δαμασκηνός: «Οἱ τρεῖς τέλειες θεῖες ὑποστάσεις εἶναι ἑνωμένες μέ ἀσύγχυτο τρόπο καί συνάμα διαιροῦνται ἀδιάστατα, πράγμα πού εἶναι καί παράδοξο». Δηλαδή πιστεύουμε στόν Πατέρα, τόν Υἱό καί τό Ἅγιο Πνεῦμα, πού στό ὄνομά τους ἔχουμε βαπτιστεῖ. Γιατί ἔτσι δίδαξε ὁ Κύριος τούς ἀποστόλους νά βαπτίζουν, λέγοντάς τους: «Βαπτίζοντες αὐτούς εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28,19). 

3. Καί μᾶς τό λέγει καί ἀναλυτικά αὐτό ὁ ἅγιος δογματολόγος τῆς Ἐκκλησίας μας: Πιστεύουμε σέ ἕνα Πατέρα, πού εἶναι ἡ ἀρχή καί ἡ αἰτία ὅλων. Αὐτός δέν γεννήθηκε ἀπό κανένα (γι᾽ αὐτό εἶναι «ἀναίτιος καί ἀγέννητος»), ἀλλά ἀπό αὐτόν δημιουργήθηκαν ὅλα. Δημιουργήθηκαν, ὄχι γεννήθηκαν! Ὁ Πατέρας Θεός εἶναι μόνο τοῦ Υἱοῦ του κατά φύσιν Πατέρας. Τοῦ μονογενοῦς του Υἱοῦ, τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί σωτήρα μας Ἰησοῦ Χριστοῦ. Καί ὁ Θεός Πατέρας πάλι εἶναι «προβολεύς» τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἡ μία θεία ὑπόσταση, λοιπόν, εἶναι αὐτή τοῦ Πατέρα, ἀπό τήν ὁποία γεννήθηκε ὁ Υἱός καί ἐκπορεύθηκε («προβολεύς») τό Ἅγιο Πνεῦμα. 

Ἡ ἄλλη θεία ὑπόσταση εἶναι ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ ὁ μονογενής, ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός, πού γεννήθηκε ἀπό τόν Πατέρα πρίν ἀπό ὅλους τούς αἰῶνες. Γεννήθηκε καί δέν δημιουργήθηκε. Γεννήθηκε ὡς φῶς ἀπό φῶς, Θεός ἀληθινός ἀπό Θεό ἀληθινό. Καί ἀφοῦ ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ γεννήθηκε καί δέν δημιουργήθηκε, ἄρα εἶναι ὁμοούσιος μέ τόν Πατέρα καί διά μέσου αὐτοῦ ἔγιναν τά πάντα. Λέγοντας στήν Ὁμολογία τῆς πίστης μας ὅτι ὁ Υἱός γεννήθηκε ἀπό τόν Πατέρα «πρό πάντων τῶν αἰώνων», δείχνουμε μέ αὐτό ὅτι ἡ γέννησή του εἶναι ἄχρονη καί ἄναρχη. Δηλαδή, ὁ Υἱός ὑπῆρχε πάντοτε, ὅπως πάντοτε ὑπῆρχε ὁ Πατέρας, γι᾽ αὐτό καί λέγεται τό «ἀπαύγασμα τῆς δόξης» τοῦ Πατέρα (Ἑβρ. 1,3). Εἶναι δηλαδή ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, ὁ Ἰησοῦς Χριστός, «λαμπρή ἀκτινοβολία» τῆς ἔνδοξης φύσης τοῦ Πατέρα. Αὐτό σημαίνει τό «ἀπαύγασμα τῆς δόξης». Καί ἀφοῦ ὁ Πατέρας πάντοτε ἀκτινοβολεῖ καί δέν εἶναι ποτέ σβησμένος ἥλιος (!..), ἄρα πάντοτε ὑπῆρχε ὁ Υἱός, συνάναρχος μέ τόν Πατέρα. Πάντοτε ἦταν μέ τόν Πατέρα καί στόν Πατέρα, γεννημένος ἀπ᾽ αὐτόν μέ ἀΐδιο καί ἄναρχο τρόπο· γιατί δέν ὑπῆρχε διάστημα, κατά τό ὁποῖο ὑπῆρχε ὁ Πατέρας, χωρίς νά ὑπάρχει ὁ Υἱός, ἀλλά «ἅμα Πατήρ, ἅμα Υἱός», γεννημένος ἀπ᾽ αὐτόν. Ἄλλωστε δέν θά μποροῦσε ὁ Πατέρας νά λέγεται Πατέρας, ἄν δέν εἶχε Υἱό. Καί ἀκόμη, ἄν ποῦμε ὅτι ὁ Πατέρας στήν ἀρχή δέν εἶχε Υἱό, ἀλλά ἔπειτα τόν ἀπέκτησε, θά ποῦμε τήν μεγάλη βλασφημία ὅτι ἀλλοιώθηκε ὁ Θεός. Γιατί ἀπό μή Πατέρας ἔγινε Πατέρας. Ἀλλά ὁ Θεός δέν ἀλλοιώνεται ποτέ. Εἶναι ἀδύνατο νά ποῦμε γιά τόν Θεό ὅτι δέν εἶχε κάποτε φυσική γονιμότητα. (Γονιμότητα κατά φύσιν εἶναι τό νά γεννήσει κάποιος κάποιον ὅμοιο μέ αὐτόν, νά τόν γεννήση δηλαδή ἀπό τήν οὐσία του). 

4. Μήν λέμε λοιπόν τήν ἀσέβεια ὅτι ὑπῆρξε χρόνος κατά τόν ὁποῖο ὁ Πατέρας Θεός δέν εἶχε τόν Υἱό Του, γιατί εἰσάγουμε τροπή στήν ὑπόσταση τοῦ Πατέρα. Ἐπειδή, ἐνῶ δέν ἦταν Πατέρας, ἔγινε ὕστερα Πατέρας. Ὄχι! Ὁ Υἱός ὑπῆρχε πάντοτε, εἶναι συνάναρχος μέ τόν Πατέρα του, γιατί γεννήθηκε ἀπό τήν οὐσία του. Ἡ κτίση, πού ἔγινε ἀργότερα, δέν ἔγινε ἀπό τήν οὐσία τοῦ Πατέρα, ἀλλά ἐνῶ δέν ὑπῆρχε, ἦρθε σέ ὕπαρξη («ἐκ τοῦ μή ὄντος εἰς τό εἶναι») μέ τήν βούληση καί τήν δύναμη τοῦ Θεοῦ καί δέν εἶναι γέννημα τῆς οὐσίας του, ξαναλέμε. Ἔτσι, μέ τήν δημιουργία τῆς κτίσης, δέν ἔγινε τροπή τῆς θείας ὑποστάσεως τοῦ Πατέρα, ὅπως θά λέγαμε, ἄν πιστεύαμε ὅτι ὁ Υἱός γεννήθηκε ἀργότερα ἀπό τήν οὐσία του καί δέν εἶναι συνάναρχος μέ τόν Πατέρα. Ἡ κτίση εἶναι δημιουργία καί ὄχι γέννηση τοῦ Θεοῦ. «Γέννηση – λέγει ὁ ἅγιος Δαμασκηνός – εἶναι ἡ προέλευση αὐτοῦ πού γεννιέται ἀπό τήν οὐσία τοῦ γεννήτορα μέ ὁμοιότητα κατά τήν οὐσία πρός αὐτόν, ἐνῶ κτίση καί δημιουργία εἶναι αὐτό πού γίνεται ἀπ᾽ ἔξω καί ὄχι ἀπό τήν οὐσία τοῦ κτίστη καί δημιουργοῦ, ὡς κτίσμα καί δημιούργημα ἀνόμοιο πρός τήν οὐσία πέρα γιά πέρα»

Ἀλλά θά μᾶς πεῖ καί ἄλλα πολλά καί σπουδαῖα ὁ ἅγιος διδάσκαλός μας Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός γιά τήν γέννηση τοῦ Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, γιά νά ἔρθει ἀργότερα στήν τρίτη θεία ὑπόσταση, τό Ἅγιο Πνεῦμα. Γιατί αὐτό εἶναι τό θέμα του: Ἡ Ἁγία Τριάδα, οἱ τρεῖς θεῖες ὑποστάσεις. 

(Συνεχίζεται)

Μέ πολλές εὐχές,

† Ὁ Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας